Här finns matnyttig och väldigt intressant information om Kompeet (som vi får så mycket underbara rapporter från lyckliga användare om):

Under många år har det pratats mycket bland forskare och veterinärer i hästbranchen om användning av hög-fett, låg-stärkelse & socker-kost till häst. De flesta är överens om att fett är det mest effektiva och energirika, men ändå skonsamma energitillskott man kan fodra sin häst med. Ett kilo olja innehåller ca 32-37MJ, det kan jämföras med t ex havre som innehåller ca 10MJ/kilo.

Grovfoder av utmärkt kvalité måste naturligtvis alltid utgöra stommen i en foderstat.

Forskning som bedrivits vid Virginia Polytechnic Institute, indikerar att hästar som utfodras med en fettrik kost reagerar mindre på tryck (en fettrik kost ger mjukare, smidigare och mer uthållig muskulatur) samt höga ljud och plötsliga visuella stimuli än hästar som står på en mer traditionell kolhydratrik kost.

Denna slutsats från en kontrollerad studie indikerar att ett ökat intag av fett och minskat intag av kolhydrater kan göra en stor skillnad i hur hästar agerar i situationer som kan tänkas framkalla nervösa reaktioner.

Ett stort problem med olja i dess ursprungliga form är att hästen bara kan utnyttja ca 20% av energin som finns tillgänglig, samt att hästen som saknar gallblåsa, bara kan spjälka och ta upp en mindre mängd olja åt gången utan att normal tarmfunktion störs.

Nu visar vi upp nästa generations energifoder/tillskott. Ett nytt och banbrytande sätt att fodra med "olja". Testat av The Hong Kong Jockey Club - Racing Laboratory (används av FEI och vid Olympiska Spel).
.
Kompeet från företaget/märket INNORDIC.

Kompeet är en världsnyhet på scenen för naturliga energitillskott för hästar, och har hittills gjort stor succé i bl a USA, Australien och Dubai.

Det återfinns hos några av de största ryttarna samt trav & galopp-tränarna i världen (även några i Sverige, dressyr, hoppning, fälttävlan, trav & galopp). Det rekommenderas av veterinärer utomlands, och sedan en tid tillbaka även i Sverige.

Kompeet består av en noga utvald mix av växtoljor, med specifik användning som fodertillskott för hästar i åtanke. Denna blandning av unika växtoljor har gått igenom en ny och mycket komplicerad vetenskaplig process som resulterar i en koncentrerad källa av fria fettsyror i en vattenlöslig form som gör det möjligt för hästen att omedelbart utnyttja 100% av de fettsyror och den energi som finns i oljan.

Några fördelar:

- Extra energi utan ”hetta”
- Anmärkningsvärt höjd mjölksyratröskel och smidigare muskler
- Bättre uthållighet & snabb återhämtning från mjölksyraträning
- Utmärkt för hästar som befinner sig i farosonen för korsförlamning
- Mindre stress på matsmältningssystemet.
- Inga kemikaliebaserade föreningar eller konstgjorda tillsatser.
- Stor fördel för seniorer och känsliga hästar.
- Står inte i konflikt med FEIs gällande regler.
- Garanterat GMO-fri.

Så fungerar det:

Fettsyror innehåller flera gånger mer energi än både kolhydrater och protein, vilket gör fettsyror till det säkraste valet när man vill öka energin i hästens kost.
Stärkelse kan lätt påverka pH-värdet i hästens tarm mycket negativt när det ges i stora volymer – det kan bland annat resultera i t ex kolik, magsår eller fång.

Ökad mängd fett/fettsyror i kosten ger en bra möjlighet att drastiskt minska spannmåls/kraftfoder-givan, eftersom fettsyror väl möter kraven för hästens energibehov.

Forskning som gjorts bl a vid SLU - Sveriges Lantbruksuniversitet, har visat att fettsyror ger bättre resultat när det gäller viktökning, bibehålla vikt, samt öka bra energi och uthållighet - men med väldigt minskad risk för hästens hälsa.

Energin är mer tillgänglig för hästens ämnesomsättning i vattenlöslig form, vilket gör det möjligt för hästen att smälta produkten lätt och omedelbart utan att störa tarmfunktioner, eller orsaka ökad belsatning på levern samt transportera energi direkt till musklerna.

När hästen får sin Kompeet-giva ökar dess uthållighet. Tröskeln för mjölksyra höjs och risken för korsförlamning nära på elimineras. Dessa effekter är fördelar bland många andra som ökar hästens välbefinnande och främjar god hälsa.

Genom att tillföra fett i hästens kost, samt minska mängden stärkelse och socker stabiliseras hästens beteende eftersom den inte längre får "heta perioder” som kan påverka dess energinivå och beteende på ett oberäkneligt, negativt sätt.

© Jenny Carlsson - EquVici Int.